Chemische reiniging

Bookmark and Share De naam zegt het eigenlijk al, dit is een reinigingstechniek waar reinigingsmiddelen in toegepast worden. Deze techniek is een stuk slechter voor het milieu, aangezien de meeste stoffen giftig zijn. Daarnaast is het eindresultaat vaak minder goed dan na bijvoorbeeld een stralingstechniek. Lichte vervuiling, zoals verfresten en lichte roestplekken, kunnen door middel van chemische reiniging wel opgelost worden.

Bij chemische reiniging wordt vaak een mengsel van stoffen aangebracht om het vuil op te lossen of los te weken. Veelgebruikte stoffen hiervoor zijn zure of alkalische reinigingsmiddelen. Dit moet ongeveer 15 à 30 minuten inwerken, waarna het onder hoge druk in combinatie met stoom nagereinigd wordt. Indien het vuil hardnekkig is, zal dit proces enkele malen herhaald moeten worden. De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van de bouwmaterialen en ondergrond van de gevel. 

Een nadeel van deze techniek is dat er altijd een deel van het chemische product in de gevel achter zal blijven. Daarnaast moet er op steeds meer plekken in Nederland een vergunning aangevraagd worden voordat er chemisch gereinigd mag worden. Wanneer er biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen worden gebruikt zijn de gemeentes over het algemeen soepeler met het verlenen van een vergunning.