Stoomcleaning

Bookmark and Share Stoomcleaning, oftewel hogedrukreiniging, is een techniek waarbij een combinatie wordt gebruikt van heet water en straalmethoden. Het is de meest eenvoudige oplossing voor licht vuil als mos, algen en klimop. Het water wordt verhit tot 145 C, waarna het onder hoge druk tegen de gevel wordt gespoten.

Stoomcleaning wordt ook wel technisch reinigen genoemd , doordat de gevel enkel oppervlakkig wordt schoongemaakt.  Het vuil dat dieper verscholen ligt in de gevel wordt hier namelijk vaak niet mee bereikt. Stoomcleaning wordt daarom vaak, in combinatie met oppervlakte actieve stoffen als detergent en zeep, gebruikt als voorbehandeling om vuil los te weken.  Wanneer een gevel bijvoorbeeld toe is aan een schilderbeurt is dit een geschikte reinigingstechniek. De ondergrond wordt hiermee schoon genoeg om te kunnen schilderen.

Met name op gezonde baksteengevels is stoomcleaning, mits uiteraard vakkundig  uitgevoerd, vaak een goede methode. Er wordt maar weinig water in de gevel ingebracht waardoor eventuele mechanische schade gering blijft. Daarnaast blijven er geen chemische restproducten achter die schade aan de gevel kunnen veroorzaken.

Stoomcleaning kan het beste toegepast worden in de volgende situaties:

o    Het oppervlakkig schoonmaken van gevels
o    Als reiniging na het inweken van reinigingsmiddelen
o    Voor reiniging van het reinigen van graffiti
o    Na reiniging bij stralen
o    Na reiniging bij chemische reiniging
o    Na reiniging bij impregnatie