Stralen

Bookmark and Share Stralen, ook wel mechanische reiniging genoemd, is een reinigingstechniek waar gebruik wordt gemaakt van lucht en water waaraan een korrelachtige stof is toegevoegd, zoals gemalen kalksteen, soda, ijs of staalgrit. Het effect is vergelijkbaar met schuurpapier, het schuurt als het ware het vuil van de gevel.
 
Wanneer de gevel flink verontreinigd is, is chemisch reinigen vaak niet mogelijk. Stralen is dan een goed alternatief. Let wel op want kans op schade is door het schuren een reële bijkomstigheid. Een vakkundige aanpak is daarom zeer belangrijk. Afhankelijk van de staat en aantasting van het gevelwerk wordt de machine afgesteld op het juiste mengsel van lucht water en korrelstof om zo de originele structuur van de stenen te behouden.

Deze straalreinigingstechniek is de afgelopen jaren flink verbeterd. Zo mag droogstralen en zandstralen volgens de wet in Nederland niet meer. Stofvorming wordt daardoor beperkt en er komen dan ook nauwelijks tot geen schadelijke stoffen meer vrij zoals kwarts en asbest.